izmir iç tesisat uygunluk belgesi
İzmir İç Tesisat Uygunluk Belgesi

İzmir İç Tesisat Uygunluk Belgesi

Elektrik iç tesisat uygunluk belgesi denildiği zaman sadece yasal düzenlemelerden doğan zorunluluk anlaşılmamalıdır. Elektrik tesisatları zaman zaman hayati sorunlar meydana getirebilmektedir. Hal böyle olunca da çok ciddi kontroller gerektirir. Nitekim yasal olarak da bu gibi tesisatların uygunluk belgesi alınmadan önce kullanılması yasaktır.

Uygunluk belgesi dendiği zaman pek çok insan bu belgenin nereden alınacağını da bilmez. Öyle ki zaman zaman bu alanda yetkili olmayan ya da yeteri kadar işin ehli olmayan kişi ya da kurumlar tarafından verilen uygunluk belgesi hem can güvenliği açısından hem de hukuki açıdan ciddi manada sorumluluklar meydana getirebilir.

Bundan dolayı muhakkak alanında deneyimli ve bu konuda eğitim almış kimseler tarafından bu uygunluk raporunun verilmesi icap eder. Bu konuda yetkiyi vermekte olan kurum ise elektrik mühendisleri odasıdır. Elektrik mühendisleri odası tarafından meslek içi sürekli eğitim merkezi adı verilen bir müessese tarafında icra edilen eğitimlerin neticesinde “ ELEKTRİK İÇ TESİSLERİNİN DENETİMİ VE RAPORLAMA EĞİTİMİ YETKİLENDİRME BELGESİ” VE “EKİPNET BELGESİ” alınmış ise mühendisin ilgili belgeyi düzenleyebilmesi mümkün hale gelecektir.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT UYGUNLUK BELGESİNİN İŞLETMELER VE ÇALIŞANLARI AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?

Elektrik iç tesisat uygunluğu elektrik tesisatı can güvenliği açısından da son derece önemli bir kavramdır. Pek çok iş kazasının önüne bu kontroller sayesinde geçilmesi de mümkün hale gelecektir. Buna ek olarak bu elektrik tesisatlarının muhakkak periyodik olarak yapılması gerekir. Yoksa rastgele yapılan kontroller riskin devam etmesine vesile olacaktır. Periyodik kontrol için ise muhakkak belirli bir çizelge tutulmalıdır.

Bu alanda pek çok yönetmelik de mevcuttur. Bu yönetmeliklerden bazıları topraklama yönetmeliği, elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği ve nihayetinde elektrik iç tesisleri yönetmeliğidir. İşte bu yönetmelikler ışığında periyodik kontrol işlemi her daim alanında uzman ve deneyimli elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Ne de olsa ancak bu şekilde güvenlik tam olarak sağlanabilecek ve yasal düzenlemeler ile işletmeye ait olan elektrik tesisatı birebir uyumlu olacak şekilde kontroller icra edilmiş olacaktır.

BU KONTROLLERİN İCRA EDİLMESİ SIRASINDA NE GİBİ KONTROLLER GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Bu kontroller sırasında pek çok test bir arada yapılmaktadır. Bu kontrollerden herhangi bir tanesinin ihmal edilmesi durumunda ciddi anlamda güvenlik riskleri ortaya çıkabilecektir. Bu testlerden bir tanesi de kaçak akım rölesi testidir. Buna müteakip topraklama ölçümleri ve termal kamera ölçümleri de muhakkak yapılmalıdır. Görüldüğü üzere bu işlemler önemli teçhizatlar da gerektirmektedir. Bu teçhizatların neler olduğunu bilecek ve tamamını eksiksiz temin edecek olan mühendislik kurumları ile çalışılması bu yüzden önemlidir.

Nihayetinde etiketleme sistemlerinin doğruluğu ve izolasyon direnç ölçümlerine de muhakkak detaylı ve eksiksiz bir şekilde bakılmalıdır. Elbette elektrik iç tesisat uygunluk belgesi alınması kapsamında lazım gelen bu testler sadece yazılanlardan ibaret değildir. Buna ek olarak daha pek çok test ve uygulama mevcuttur. İşte bunların tamamı da alanında uzman kimseler tarafından gerçekleştirilecektir.

BU BELGENİN SADECE BİR DEFA ALINMIŞ OLMASI İŞLETME İÇİN YETERLİ OLACAK MIDIR?

Pek çok kimsenin zihninde elektrik tesisatı uygunluk belgesi sadece bir defa alınması gerekir şeklinde bir anlayış mevcuttur. Halbuki bu doğru değildir. Zira elektrik tesisatının uygunluğuna ilişkin bu belge bir tek işletme yeni açıldığı zaman alınmaz. İş güvenliğini ve can güvenliğini ilgilendiren bir mevzu olduğundan dolayı her yıl periyodik olarak icra edilmesi lazımdır. Elbette bu işin belirli bir maliyeti de vardır ve işletmelerin büyüklüklerine göre bu işlemlerin gerçekleştirilmesi adına belirli bir bütçeyi buna ayırmaları lazım gelecektir.

Ancak elbette bu iş için lazım gelen bütçe astronomik rakamlar da değildir. Yalnızca her işletmenin her faaliyet döneminde fazla zorlanmadan karşılamasının mümkün olduğu meblağlardan ibarettir. Elbette topraklama noktalarının sayısına göre ücret de değişkenlik arz edeceğinden dolayı bu rakam net değildir. İlk olarak topraklama noktalarının sayısı mühendislik firmasına bildirilmelidir. Bunun üzerine adı geçen firma belirli bir ücret teklif edecektir.

Teklif Almak İçin Hemen Tıkla

BU RAPORUN İÇERİĞİ NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?

Elektrik İç Tesisat Uygunluk Belgesi Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği‘ne uygun olarak verilir.

Bu raporda bulunması gereken bazı standart bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerden ilki şüphesiz ki işletme ile ilgili bilgilerdir. Buna ek olarak uygunluk raporunun kimler tarafından verildiği ve bu raporun keza kimler tarafından onaylandığı da raporda yer alması gerekenler arasındadır. Buna ek olarak tesiste kontrolü gerçekleştirilmiş olan noktaların da ifade edilmesi lazımdır. Nihayetinde kontrol sonuçları da muhakkak raporda yer alması gerekenler arasındadır. Bir de raporun sonuç bölümü mevcuttur.

Bu sonuç bölümünde ise adı geçen tesisin elektrik tesisatının uygunluk durumuna ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler belki de periyodik kontrol belgesinin en can alıcı kısmını meydana getirir. Ne de olsa elektrik tesisatının akıbeti buna bağlıdır. Elbette herhangi bir eksiklik tespit edilmesi durumunda bu eksiklerin hangileri olduğu ve bu eksiklerin giderilmesi adına nelerin yapılabileceği de adı geçen belgenin sonuç kısmında yer almalıdır. Bunlardan meydana gelen bir rapor yeterli kabul edilecektir.

elektrik iç tesisat uygunluk belgesi
  • Topraklama Ölçümü
  • Kaçak Akım Rölesi Ölçümleri
  • Yıldırımdan Korunma Tesisatı (Paratoner) Periyodik Kontrolleri
  • Elektrik Panosu Periyodik Kontrolleri
  • Elektrik İç Tesisat Ölçümleri
  • Trafo Periyodik Kontrolleri
  • Akümülatör Periyodik Kontrolleri
  • Jeneratör Periyodik Kontrolleri
  • UPS Periyodik Kontrolleri
  • Katodik Koruma Ölçümleri
  • Yangın Alarm Sistemi Periyodik Kontrolleri
  • Sesli Anons Sistemi Periyodik Kontrolleri
  • Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Periyodik Kontrolleri
  • İşyeri ve Gemiler İçin Yalıtım (İzolasyon) Direnci Ölçümleri